5 pirun hyvää kotimaista olutta

5 pirun hyvää kotimaista olutta by Olutlähettiläs Tapani Harkila.

 

yutacar-28290

 
1. Vakka-Suomen Prykmestar SavuKataja 9,0 %

Savuolut on mahtava saksalaislähtöinen taidonnäyte, ja Vakka-Suomen olutgurut ovat tehneet siitä vielä paremman panemalla vahvan savubockin, jota on vielä tuunattu katajalla. Lopputuloksena on erittäin tumma, erittäin voimakas ja erittäin herkullinen olut, joka sopii erinomaisesti etenkin talveen. Sanoisin, että tässä on paras koskaan Suomessa tehty olut! SavuKatajan makumaailma on niin dominoiva, että suosittelen sen nauttimista sellaisenaan, ilman ruokaa.

2. Plevnan Siperia Imperial Stout 8,0 %

Imperial stout on pikimustaa, vahvaa ja kitkeränmakeaa olutta. Tamperelaisen Koskipanimon eli Plevnan panema imperial stout “Siperia” on lajinsa parhaimmistoa. Maussa löytyy tervaisuutta, paahdettua mallasta sekä hieman tuhkaa ja tammitynnyrin aromia. Siperia sopii kylmän ja pimeän talvi-illan lisäksi mainiosti esimerkiksi vahvan aterian jälkiruoaksi joko sellaisenaan tai sitten esim. suklaamoussen kyytipojaksi.

3. Ruosniemen Panimon Musta Lomittaja 6,3 %

Musta lomittaja on savusaison, jonka makumaailmasta löytyy etenkin tervaisuutta, lakritsaa, turvetta ja hieman tuhkaisuutta. Maku on kitkerä, joka taittuu kohti makeaa jälkimaussa. Voimakkaan eloisa hiilihappoisuus tuo makuun terävyyttä, mitä yleensä savuoluessa ei niin paljoa ole. Savuisuus tässä ei myöskään ole yhtä dominoiva kuin esim. Prykmestar SavuKatajassa, joten tämä toimii hyvin myös voimakkaiden liharuokien kera.

4. Koulu Vehnä 5,2 %(?)

Weizenbier, eli saksalaistyylinen vehnäolut on mainiota makeaa herkkua, ja niistä voisi suositella melkeinpä joka ikistä. Siksipä vedetään kotiinpäin, ja mainostetaan Panimoravintola Koulun vehnäolutta, joka on erittäin tasapainoinen perinteinen weizen, josta löytyy banaanin, hiivan ja leivän sekä maltaan aromeja. Koulun Vehnä on kesän sesonkiolut; talvea varten he panevat usein Tumma Vehnä -nimistä dunkelweizenia, joka on hieman tukevampirunkoinen ja kitkerämpi kuin kesällä tehtävä serkkunsa. Molempia näitä uskallan varauksetta suositella, ja näitä ei saakaan muualta kuin yhdestä paikasta – panimoravintola Koulusta. Ruokajuomana vehnäolut on mainio esim. bratwurstin ja hapankaalin kera.

5. Beer Hunter’s Mufloni CCCCC IPA 7,0 %

Porilainen Beer Hunter’s on tehnyt tupla-IPAn, joka pärjää missä tahansa kansainvälisessä vertailussa. CCCCC IPA sisältää terävän humalan puraisun lisäksi hedelmäisyyttä, sitrusta, kuusenkerkkää ja lisäksi alkoholin mukanaan tuomaa makeutta taittamaan varsin voimakasta kitkeryyttä. Oluen hieman epätavallinen nimi tulee siinä käytetyistä viidestä eri humalasta – Cascade, Centennial, Citra, Chinook ja Columbus. Tämän tuotoksen tiukka katkeruus ei ole uhka vaan mahdollisuus – tasapainosta nimittäin ei ole tingitty! Henkilökohtaisesti IPAt sopivat mielestäni parhaiten yhteen premium-hampurilaisten kanssa, mutta niiden makumaailma sopii yhteen myös muiden ruokien kanssa.

Näitä kaikkia – poislukien Koulun Vehnää – löytyy Alkoista ja hyvinvarustelluista baareista.

****

Tapsan olutelämys Doerzissa:https://www.doerz.co/fi/listings/417081

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s