Ammattimaiset sijoittajat ja joukkorahoitus

Olin eilen puhumassa ammattimaisille sijoittajille joukkorahoituksesta. Mukana oli myös erään kotimaisen rahoitusalustan edustaja, jonka kanssa pyrimme yhdessä valottamaan kuulijoille joukkorahoitusta eri puolilta: hän antien teknologiatoimittajana/järjestäjänä ja minä yrittäjän näkökulmasta.

doerz_042018_twitter_2

Olen tehnyt yhteensä 4 joukkorahoituskampanjaa. Yksi niistä on ollut vastikkeellinen joukkorahoitus, loput kolme taas osakepohjaisia. Siis aivan tavallisia osakeanteja. Kaikki kampanjani ovat menestyneet, viimeisin on vielä kesken.

 

Tässä pohdintaani aiheesta, sekoitettuna omia ajatuksiani ja keskustelussa saamiani oppeja:

  1. Voivatko ammattisijoittajat olla mukana joukkorahoituskierroksella? Kyllä voivat. Vallitseva käsitys aiemmin meni kutakuinkin näin: ”ammattisijoittajia ja joukkorahoitusta ei voi sekoittaa. Se on sama kuin sijoittajan osaamiselle ei antaisi mitään arvoa”. Kaikkien (joukkorahoituksellakin) mukaan tulleiden omistajien osaamista voidaan yhtä lailla hyödyntää liiketoiminnassa. Tämä omistajien osaamisen hyödyntäminen on edelleen ilmeisen alihyödynnetty resurssi.

 

Osaa ammattimaisista sijoittajista saattaa edelleen vaivata joukkorahoituksissa käytettävät sopimukset. Näiden sopimusten tarkoituksena on mielestäni ainoastaan varmistaa jatkon rahoituskierrokset ja pitää päätöksenteko riittävän suoraviivaisena, juuri esimerkiksi rahoitukseen liittyvässä päätöksenteossa. Itse olen pitänyt myös tärkeänä sitä, että erilaisia osakassopimuksia olisi maltillinen määrä. Meidän tapauksessamme niitä on kaksi: toinen tiimille ja neuvonantajille ja toinen joukkorahoituksella mukaan tulleille pienosakkaille. Kaikki omistajat ovat jommankumman osakassopimuksen piirissä.

 

  1. Riskit? Ihmisten riskinsieto on hyvin erilaista. Startup-sijoittamista ei liene järkevää suositella sellaiselle henkilölle, joka etsii ennustettavaa ja vakaata tuottoa sijoitukselleen. Hajauttaminen tässäkin tietysti toimii, kunhan hyväksyy sen tosiasian, että firmoja kaatuu varmasti eri prosentilla kuin pörssissä. Toisaalta myös tuotot ovat huomattavasti suurempia. Alla linkki kauppalehden juttuun bisnesenkeleiden sijoitustuotoista.

 

  1. Joukkorahoittamisen trendi? Joukkorahoitus on valtavassa kasvussa Suomessa tällä hetkellä. Samaan aikaan enkelisijoittajien sijoittama rahamäärä laski viime vuonna verrattuna edelliseen. Tai ehkäpä se on siirtynyt osittain joukkorahoitusalustoille (ensimmäinen kysymys). Joka tapauksessa, tänään ”tavallisillakin” töissä käyvillä ihmisillä ja yrittäjillä on enemmän rahaa käytössään ja halua etsiä mielekkäitä uusia sijoituskohteita. Tänä päivänä lähes kuka tahansa voi olla bisnesenkeli!

doerz_042018_insta_1

  1. Alustojen hinta? Pidän alustojen anneista veloittamaa korvausta liian korkeana. Tämä koskee etenkin aikaisemman vaiheen kierroksia järjestävien tahojen komissioita ja aloitusmaksuja. Ensimmäistä joukkorahoitusta aloitellessani keskustelin neljän joukkorahoituksen tehneet yrittäjän kanssa ja viesti oli selvä: ”älä ikinä usko, että kukaan alustoista tekee työtä sinun puolestasi”. En uskonut, ja päädyimmekin itse rakentamaan molemmat kampanjamme ja hoitamaan myynnin sekä markkinoinnin. Meille se oli hyvä ratkaisu.

 

Loppuun taustatietona joukkorahoituskampanjoissa käytetty mielestäni kyseenalainen kikka: kampanjan alussa ilmoitetaan edeltävien kuukausien aikana kerätty raha siten kuin se olisi sijoitettu ensimmäisten minuuttien aikana. Tällä pyritään luomaan kiireen tuntua ja pelkoa osakkeiden loppumisesta.

 

Moni ei myöskään tiedä, että joillakin joukkorahoitusalustoilla liveksi pääsevät vain kampanjat, jotka ovat keränneet hiljaisessa vaiheessa vähintään 30% tavoitteestaan.

 

Kiitos kun luit, tsekkaa osakeantimme osoitteesta www.doerz.com/invest

 

KAUPPALEHTI: Bisnesenkeli saa sijoituksistaan huipputuoton.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s