Minun Turkuni – 5+1 juttua tehdä kotikaupungissani

(in english here: 5 things to do in my hometown Turku)

Olen paikallinen startup-yrittäjä ja suhtaudun intohimoisesti kaupunkikulttuuriin sekä urheiluun ja olen jatkuvasti etsimässä uusia kokemuksia. Olen asunut Turussa 20 vuotta.

Mitä paikalliset sitten tekevät Turussa? Mitä voisin suositella reissaajalle? Tässä listaus muutamasta minulle tärkeästä paikasta:

Jokiranta

Ensimmäinen on helppo valinta. Kaikkien aikojen suosikkipaikkani Turussa, oli kyseessä sitten kahvilat tai jokivarren ravintolat, bisset tai kaffet, brunssi, dinneri tai rento juoksulenkki. Tänne yksinkertaisesti pitää mennä. Jokirannasta löydät paikkoja kuten Donna, Aussie Bar, Café Art, Sergio’s, Tintå, Blanko, Esposito, vain muutamia mainitakseni. Täältä löydät saaristoristeilyt, vesibussit ja jokilautat. Erittäin mielenkiintoinen lounaspaikka on maahanmuuttajanaisten Cafe Daisy joen alajuoksulla. Ranta on kokonaisuudessaan täynnä elämää ja viihtyisiä paikkoja hengailuun. Jokiranta on kuin turkulaisten olohuone.

RiverAura2©TurkuTouring

Aurajoki

Kupittaan puisto

Tämä on mainio paikka niille, jotka tykkäävät sportista tai ovat liikkeellä perheen kanssa. Tai molempia. Puistosta löytyy futiskentät ja stadion, jäähalli, padel-kentät, korista, panna-futista, petankkikentät, BMX-puisto, skeittiparkki, velodromi, ulkokuntosali, rullaluistelu, biitsikentät, melkein mitä vaan. Perheellisille siellä on myös Kupittaan maauimala, Seikkailupuisto, lintupuisto ja liikennekaupunki. Kupittaa on myös mainio paikka piknikille tai rauhalliselle iltapäiväkävelylle. Parhaiten pääset paikalle joko bussilla tai Föli-kaupunkipyörillä.

Adventure_Park©Jenni_Virta_Iloinen_Liftari_Oy

Kupittaan liikennepuisto

Ruissalon saari

Ruissalossa on luonto lähellä ja tekemistä löytyy moneen lähtöön. Saarella on Auragolfin legendaarinen golfkenttä, Saaronniemen ranta ja leirintäalue, kansanpuisto, kasvitieteellinen puutarha ja paljon muuta. Sieltä löytyy lukematon määrä pitsihuviloita ja kauniita taloja, joihin tutustuminen menee leppoisimmin kävellen nk. yleistä käytävää eli Ruissalon Promenadia kansanpuistosta. Metsästä löytyy paljon polkuja polkujuoksuun tai luontokävelyyn. Tämä on myös mahtava paikka pöllöbongaukseen öiseen aikaan. Alueella on paljon mukavia safkapaikkoja kuten Turun Pursiseuran ravintola, Honkapirtti ja Sergio’s Al Mare Ruissalon Telakalla. Bussi numero 8 menee suoraan saarelle ja kesäisin myös Fölin vesibussi on huikea vaihtoehto.

Ruisrock©Maria_Kokljuschkin

Ruisrock Rantalava

Kakola

Entinen pahamaineinen vankila, kukapa ei Kakolaa tuntisi. Tänään Kakolasta on rakentumassa Turun trendikkäin asuinalue, kun vanhoja vankisellejä ja ympäröiviä rakennuksia muutetaan asunnoiksi. Edelleen on mahdollista käväistä vankilakierroksilla itse sellikäytävillä, mutta hyvän käsityksen alueesta saa myös kävellen mäellä ristiin rastiin omatoimisesti. Muutamia visiitin arvoisia paikkoja mäeltä löytyy, kuten kahvila Kakolan Kruunu, ravintola Kakolan Ruusu ja päävankilan takapihalla oleva Kakolan Brewing Co –panimo. Ylös pääsee jokirannan tuntumasta serpentiinitietä (johon rakenteilla Turun funikulaari) tai takaa Portsan kaupunginosasta Lääninvankilan alta. Erittäin kova.

IMG_6901

Vespat ja Kakola Brewing Co

Turun kauppahalli

Elintarvikkeita, tuoretta leipää, lounasta, hyviä kahveja, sushia, kakkuja ja vaikka mitä muuta. Turun kauppahalli on paikka, jonne paikalliset ihmiset menevät ostamaan mitä ikinä tarvitsevatkaan. Toisesta päädystä löydät hyviä lounasravintoloita kuten Kado Sushi, MBakery, Roots, Kalaliike S. Wallin tai Hallin Kotikokki. Toisessa päädyssä on päivittäistavarat, leipä, vihannekset ja liha jne. Kauppahalli on fiilikseltään aito ja paikallinen, täällä kannattaa ehdottomasti käväistä joko syömässä tai kahvilla, toki pelkkä läpikävelykin antaa hyvän kuvan tunnelmasta.

TurkuMarketHall-¬visitturku

Turun kauppahalli

+1 Samppalinnan maauimala

Kuumana kesäpäivänä nopea vilvoittelu onnistuu parhaiten Samppiksessa. Maauimala löytyy kaupunginteatterin vierestä jokilaivojen tuntumasta mäen päältä. Jos Kupittaan maauimala oli enemmän perhepaikka, Samppis on hiukan enemmän nuorten aikuisten suosiossa. Hyppytelineet löytyvät 10 metriin asti, jos sellainen sattuu innostamaan. Paljon tilaa lekotteluun ja auringonpalvontaan. Erittäin chilli meininki ja käymisen arvoinen paikka.

 

Nämä 5+1 juttua ovat minun suosituksiani Turkuun tällä hetkellä. Tekemistä kaupungista löytyy tänä päivänä huikea määrä. Jos paikallinen elämänmeno kiinnostaa enemmän ja haluat tavata paikallisia, tsekkaa tarjontamme aidosta tekemisestä paikallisten kanssa.

Pimiö Lounge Doerz 091

Tomi

startup-yrittäjä

www.doerz.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s